Грандиозният фолклорен спектакъл "Нощ на ансамблите 3" идва и във Варна

Трите най-големи български фолклорни състава - емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство - ансамбъл “Филип Кутев”, “Тракия” и “Пирин” ще стъпят на сцената на зала Конгресна на 15 ноември

Грандиозният фолклорен спектакъл „Нощ на ансамблите 3″ идва във Варна

Трите най-големи български фолклорни състава – емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство – ансамбъл “Филип Кутев”, “Тракия” и “Пирин” ще стъпят на сцената на зала Конгресна на 15 ноември, за да премерят сили в НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ в Дворец на културата и спорта. Събитието е единствено по рода си, събирайки най-добрите на едно място, под съпровод и в ритъма на истинска българска, фолклорна музика.

Билети за НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ са в продажба на цени от 15 до 40 лева. Могат да бъдат закупени ексклузивно в интернет на www.ticketportal.bg, както и в Билетен център в ДКС и търговската мрежа на Тикетпортал.

В НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ трите ансамбъла ще се слеят в един спектакъл, за да покажат красотата на българския фолклор. На сцената ще стъпят повече от 150 души – танцьори, певци и музиканти. Участниците ще сменят най-различни костюми от всички фолклорни области на България.

 

Ансамбъл “Филип Кутев”

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на Ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора – песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

 

Ансамбъл “Тракия”

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – гр.Пловдив е създаден през 1974г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъл „Тракия“ представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в града.

 

Ансамбъл “Пирин”

Ансамбъл “Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г, точно 60 години от своето съществуване ансамбъл ”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл ”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Напишете Коментар