Стартира първото издание на Световна купа по спортна гимнастика и акробатика, Варна - 2015

Стартира първото издание на Световна купа по спортна гимнастика и акробатика, Варна – 2015

От 7 до 9 май в Дворец на културата и спорта – Варна ще се проведе първото издание на Световна купа по спортна гимнастика и акробатика. Това е първата проява в историята на гимнастическите състезания, организирана съвместно от двете федерации – Българска федерация гимнастика и Българска федерация по спортна акробатика. Днес бе даден официален старт на мероприятието със стилна церемония пред обновената зала Конгресна на Дворец на културата и спорта.

 

 Под съпровода на духовия оркестър на военноморските сили в град Варна и с изпълнения на традиционни български танци от ансамбъл „Одесос“ бе даден старт на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика. На откриването присъстваха множество официални гости, сред които министърът на младежта и спорта Красен Кралев, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на град Варна Иван Портних, редица политици и представители на местната администрация, деятели от различни спортни клубове и организации.

 

Курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”-Варна дефилираха със знамената на страните участнички, които са 37 на брой. Общо повече от 1000 състезатели от цял свят ще участват в надпреварата.

 

„С изключително удоволствие Ви поздравявам по повод откриването на организираната за първи път в историята на гимнастическите спортове обща Световна купа по спортна гимнастика и акробатика. Приветствам с „Добре дошли в България!“ всички чуждестранни участници и гости. Домакинството на това престижно състезание е чест и отговорност за България и показва отношението на нашата държава към спорта като най-добрия посланик на мира. Вярвам, че ще осигурим безупречно домакинство, защото вече имаме опит и защото държавата ни подкрепя този престижен спортен форум” , сподели г-н Красен Кралев.

Официалният старт бе даден от г-н Иван Портних с думите „Радостен съм, че настъпи дългоочакваният момент, в който град Варна е домакин на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика. Това първенство ни предоставя прекрасната възможност отблизо да наблюдаваме елита на световната гимнастика и акробатика и то в целия й блясък от юноши и девойки до мъже и жени. Вярвам, че ще станем свидетели на атрактивни съчетания, много майсторство и класа. Пожелавам успех на всички състезатели и официално откривам Световната купа по спортна гимнастика и акробатика!”

 

В следващите три дни 37 държави с над 1000 състезатели ще вземат участие в турнира.  Първото състезание стартира на 7 май в 8:30 часа със спортна гимнастика – момчета до 14, 16 и 18 години.

Пълната програма за трите дни на състезанието можете да изтеглите от тук.

Напишете Коментар