Минко Христов направи кристален "преглед" на случващото се в Двореца

Подробна информация относно всичко, което се случва в Дворец на културата и спорта бе поднесена днес от изпълнителния директор Минко Христов. Той пое поста през септември 2014 г., като оттогава до днес са извършени непосилни и разнородни подобрения на комплекса. На практика е направен основен ремонт, който буквално преобрази Двореца. Интересното е, че предстоящ още много важни подобрения, които ще дадат категорично европейски облик на култовата за Варна и България сграда.

Минко Христов направи кристален „преглед“ на случващото се в Двореца

Подробна информация относно всичко, което се случва в Дворец на културата и спорта бе поднесена днес от изпълнителния директор Минко Христов. Той пое поста през септември 2014 г., като оттогава до днес са извършени непосилни и разнородни подобрения на комплекса. На практика е направен основен ремонт, който буквално преобрази Двореца. Интересното е, че предстоящ още много важни подобрения, които ще дадат категорично европейски облик на култовата за Варна и България сграда.

По министерско постановление първата отпусната сума е в размер на 9 796 779 лв., а втората е в размер на близо 3 млн.лева, като 390 000 лв от тях са за допълнително проектиране. Това каза на пресконференция днес г-н Христов, на която запозна подробно присъстващите журналисти с извършеното до този момент, с това което се случва към днешна дата. Направен бе подробен финансов анализ/приходи-разходи/, като бяха отбеляязани и най-значимите прояви на територията на ДКС за тази година, в това число и всичко, което ще се случва в Летния театър, който е под шапката на ДКС. Присъстващите бяха запознати със състоянието в което се е намирал комплексът при идването на новото ръководство, като бяха показани потресаващи снимки и видео материали. Истински страховито са изглеждали нещата и в това се убедиха всички присъстващи. Примитивизъм, опити за локални нерационални промени, занемарени помещения, системи, отрязани комуникации и какво ли още не. На практика Дворецът е бил една истинска коруба, без действащи множество функционални системи и звена. „Изхвърлихме повече от 5 тона боклук от покриви и мази в трите тренировъчни зали. Повече от 800 кубика прахоляци и други боклуци. Не е за вярване, че толкова много боклук се е складирал в подземията на залата”, каза Минко Христов, като допълни, че на практика 70 % от спортната зала е под земята. Нещата обаче бързо се променят.

Освен ремонтът на зала Конгресна – покрит с отпуснатото финансиране от държавата, е извършен ремонт на трите зали „Младост”, на зала „Хореография” и зала №20. Сменени са окачените тавани. Инсталирана е система за видеонаблюдение, сменена е и бариерата на паркинга пред входа на залата. От началото на тази година са закупени подвижни трибуни с 300 седящи места за зала „Младост-А”, като скоро ще бъде закупена още една трибуна с нови 300 места за „Младост-Б”. Поръчани са 500 броя столове за игралното поле/концертен вариант/ за зала „Конгресна”, тъй като оборудването на Двореца е от близо 30 години. Осветлението в залата е последно поколение LED-осветление, като такова има и в Търговски център.

На всички входове е инсталирано видеонаблюдение, което е най-новото и най-модерното в сравнение с всички зали в страната ни. Има видеокамера/панорамна/ на поркива на ДКС, която обхваща голям периметър. ДКС ще разполога с чисто нова BMS система до края на годината, която ще контролира целия електрически и електронен процес на територията на комплекса. Климатизацията в зала „Конгресна” е най-модерната в страната.Температурата може да се контролира до десети от градуса. Подготвя се специален управленски център, където по електронен начин ще се контролира всичко на територията на ДКС. Впечатляваща бе новината на директора на ДКС Минко Христов за идеята му да бъде изграден подземен паркинг в зоната около залата, който ще включва около 800-1000 места. „С това решаваме проблемите на града и хората, които искат да посещават морската градина, както и на посетителите на мероприятия в комплекса. Това е инвестиция, която си заслужава и ще се върне бързо. Това обаче ще струва около 7-8 млн.лева. Най-удачно е да се търсят по проекти.”, коментира г-н Христов.

По отношение на финансите той сподели, че през 2013 г. са на минус 300 000 лв. На минус завършва 2014 г., с около 250 000 лв. На следващата година сметката пак е минусова, но доста по-добра -164 000 лв. Оказа се, че най-големите разходи са свързани с електричеството. Сумата за ел.енергия е 238 000 лв. за 2015 г., 155 000 лв са разходите за ремонти по компрометираните участъци извън зала Конгресна. 35 000 лв са изхарчени за дълготрайни материални активи. Спортът в Дворец на културата и спорта носи и най-големи приходи. Г-н Минко Христов отчете приходи по това перо в размер на 270 000 лв. От културна дейност са постъпили 190 000 лв. Средната работна заплата за 2014 г. е 537 лв., а за 2016 г. тя вече е 691 лв., като шефът на комплекса е категорочен, че трябва умело да се търси баланс между приходи и разходи за заплати. „Вече мислим за ремонт на залата и от външната страна. Той е изключително важен, за да запазим свършеното до този момент в Двореца. Нашият комплекс е красив и ще стане още по-красив след този ремонт. И ще бъде безопасен. Длъжни сме да го направим до края.”, коментира шефът на ДКС. Той уточни, че като цяло за ремонта на Конгресна до този момент са отпуснати 13 млн.лева. Ще се търсят и други средства за довършване на всичко онова, което е наложително и е планирано от него и екипа му. Иначе времето не чака никого. Проявите за тази година в Дворец на културата и спорта са изключително много и на високо ниво. Две са световните първенства и 4 европейски в спорта. Световната купа по спортна гимнастика е съвсем скоро – на 13-17 май. Във волейбола домакинствата на ДКС са доста. Почти няма спорт, който да не акостира тази година в него. Със същото може да се похвалят и от културата, като още на този етап е запълнен графикът за Летен театър и няма свободна дата. Варненският „Дворец” вече изглежда по нов начин, модерен и готов за нови предизвикателства. Ръководството и целия екип знаят какво търсят и как да го постигнат. Дворец на културата и спорта е едно от най-обичаните места от българските спортисти и хора на културата и изкуството и това със сигурност означава, че те отново ще искат да се изязяват на любимото си място-Дворецът на Варна и България.

Напишете Коментар