27-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС ЩЕ СЪБЕРЕ БАЛЕТНИЯ ОЛИМП ВЪВ ВАРНА

От 15 до 30 юли 154 участници от 34 държави ще се състезават за наградите на първия и най-престижен танцов конкурс в света

27-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС ЩЕ СЪБЕРЕ БАЛЕТНИЯ ОЛИМП ВЪВ ВАРНА

От 15 до 30 юли 154 участници от 34 държави ще се състезават за наградите на първия и най-престижен танцов конкурс в света

Наближават дните на 27-ия Международен балетен конкурс Варна, когато на разкошната открита сцена на Летния театър във Варна ще бъде запален огънят на 27-ия Международен балетен конкурс. Първото в света балетно състезание се провежда вече половин век и събира в България новите надежди и легендарните имена на световния танц от 15 до 30 юли.

Мнозина не могат да повярват, но исторически факт е, че първият в света балетен конкурс е основан именно в България, във Варна. И през ХХI век той си остава най-сериозното изпитание за бъдещите звезди на танца. Той е единственото голямо състезание в танца, което се провежда на открита сцена.

Международният балетен конкурс във Варна е основан през 1964 г. от доцент Емил Димитров – проницателен пионер и ентусиаст, който дава ново поле за изява на младите таланти и създава събитие, което спомага за развитието на изпълнителското изкуство и хореографията. Защото именно във Варна публиката има шанс да гледа най-младите сили на балета от цял свят и да се докосне до най-новата съвременна хореография, създадена през последните 5 години. Освен това, със своята конкурсна програма с образци на балета, варненското събитие спомага за опазването на класическото наследство под зоркия поглед на най-уважаваните балетмайстори и педагози.

Това е единственият конкурс, в който състезателите са поставени на такова тежко изпитание: да изпълнят три класически па-де-дьо или 6 вариации от съкровищницата на танца и две нови хореографии. Надпреварата в три тура, в която на всеки следващ етап остават само най-добрите, кара публика и специалисти да наричат състезанието „Балетна Олимпиада“. Преминали нейното изпитание, младите лауреати покоряват световните сцени и стават звезди.

Благодарение на своя създател доц. Емил Димитров конкурсът във Варна има важна роля и за усъвършенстването на младите танцьори и педагозите. В Международната лятна балетна академия, която се провежда паралелно с конкурса, изтъкнати балетмайстори преподават класически танц, джаз балет, афро-кубински танц, съвременни техники и импровизация.

От самото си създаване конкурсът във Варна е оценяван високо от най-големите имена в танца: първи председател на международното жури е великата Галина Уланова, а с нея работят и знаменитости от Франция, Великобритания, Куба.

И на 27-ото издание оценки на участниците ще дават едни от най-великите артисти и балетмайстори на нашето време.  Председател на журито ще бъде Владимир Василиев – икона на световния балет – балетист, хореограф, балетмайстор, единствен носител на Голямата награда на Варна в 50-годишната история на конкурса, популярен като „Бога на танца“. Негови партньори в оценяването ще са лауреати от минали издания, направили световна кариера: Максимилиано Гера /Аржентина/, Ерик Вю Ан /Франция/, Аурора Бош /Куба/, а също директори на най-големите балетни театри в Азия, Америка и Европа.

В концертните вечери от 15 до 30 юли на живописна сцена на Летния театър във Варна ще видим изпълненията на 154 кандидати от 34 страни, за които наградата от Варна може да се превърне в големия шанс на живота им.

Пълният регламент на 27-то издание можете да откриете на сайта на конкурса: www.varna-ibc.org . Актуална информация за конкурса търсете на страницата във Фейсбук: www.facebook.com/VARNA-International-Ballet-Competition-444071619046404/?ref=bookmarks

 

Организатор на конкурса е фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-то издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Напишете Коментар