Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Балетна премиера с „Раймонда“

Балет от Александър Глазунов

7 авг.
11:00 ч. - 13:00 ч. 07.08.2021 Летен Театър – Варна, Морска градина Купете билет

Премиера „РАЙМОНДА“

Балет от Александър Глазунов

Хореографска редакция – Олга Панго (Република Северна Македония)
Диригент – Бисера Чадловска (Република Северна Македония)
Режисьор – Деян Прошев (Република Северна Македония)

В ролите:
Мария Кичевска (примабалерина на Национална опера и балет на Република Северна Македония), Никола Хаджитанев (премиерсолист на Софийска Опера и Балет), Павел Кирчев (премиерсолист на Държавна опера Варна), Ивана Коцевска (Национална опера и балет на Република Северна Македония)

Балет и оркестър на Държавна опера Варна

Съвместен проект на Театрално-продуцентски център – Варна и ММФ Варненско лято.

Постановката на „Раймонда“, най-известният балет от Александър Глазунов, е копродукция на Държавна опера Варна с Националната опера и балет на Република Северна Македония. Режисьорът Деян Прошев, завършил НМА „Панчо Владигеров“, както и диригентката Бисера Чадловска вече са гостували във Варна, а хореографката Олга Панго за пръв път се представя пред международната публика на Опера в Летния театър. В либретото на „Раймонда“, изградено върху провансалска легенда, са вплетени исторически събития от времето на кръстоносните походи, както и исторически фигури като рицаря Жан Дьо Бриен. Композиторът използва семплия сюжет – Графиня Де Дорис, в очакване на годеника си Жан Дьо Бриен, се влюбва в сарацинския рицар Абдерахман -, за да създаде с въображение и майсторство великолепна музика, която се отличава с пищно разнообразие и емоционална наситеност. Оригиналните музикални характеристики на главните герои в любовния триъгълник вдъхновяват знаменития хореограф на Мариинския театър Мариус Петипа за поредната му изключителна хореография (1898). По-късно свои версии върху „Раймонда“ създават и други големи хореографи като Джордж Баланчин и Рудолф Нуреев. В партията на Раймонда, която в балетния свят се смята за една от най-трудните, блестят с изпълненията си баллетните диви Галина Уланова и Мая Плисецкая. В премиерата на Опера в Летния театър като Раймонда ще посрещнем прекрасната примабалерина от Скопие Мария Кичевска, а в ролите на Жан Дьо Бриен и Абдерахман ще видим Никола Хаджитанев (премиерсолист на Софийска Опера и Балет) и Павел Кирчев (премиерсолист на Държавна опера Варна). В партията на Бялата дама, която пророкува неочаквания обрат в съдбата на Раймонда, ще видим Ивана Коцевска, също от Скопие.

БИЛЕТИ: 15, 20, 25, 35, 45 и 50 лв.

Билети може да закупите:

  • ТМПЦ – ВАРНА, пл. „Независимост” 1:
    ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК: 09:30ч.-13:30ч. и 14:30ч.-20:00ч. СЪБОТА: 10:00ч. – 13:30ч. и 14:30ч. – 19:00ч. и НЕДЕЛЯ: 11:00 ч.- 16:00 ч.
    Тел. 052 665 022; ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020
  • Летен театър Варна: 10:00ч.-13:00ч. 14:00ч.-18:30ч. (всеки ден в летен сезон)
  • Фестивален и конгресен център: всеки ден от 11:00ч. до 19:00ч. /почивка 15:30ч.-16:00ч./, тел. 052 685 214.
  • През онлайн мрежите на EVENTIM и ФКЦ

Нюзлетър

Бюлетин

Балетна премиера с „Раймонда“ - Дворец на културата и спорта - Варна
Балетна премиера с „Раймонда“ - Дворец на културата и спорта - Варна Балетна премиера с „Раймонда“ - Дворец на културата и спорта - Варна Балетна премиера с „Раймонда“ - Дворец на културата и спорта - Варна Балетна премиера с „Раймонда“ - Дворец на културата и спорта - Варна Балетна премиера с „Раймонда“ - Дворец на културата и спорта - Варна
Балетна премиера с „Раймонда“ - Дворец на културата и спорта - Варна
Обади се