Зарежда Събития

Българи от старо време

Oперета

13 авг.
21:00 ч. 13.08.2024 Летен Театър – Варна, Морска градина Купете билет

„БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ“

Оперета от Асен Карастоянов

Либрето Коста Райнов

По повестта на Любен Каравелов

 

Диригент Стефан Бояджиев

Режисьор Николай Априлов

Сценография и костюми Ася Стоименова

Хореография Радослав Иванов

Диригент на хора Надежда МакКюн

 

В ролите:

ХАДЖИ ГЕНЧО – Владислав Карамфилов – Въргала

ДЯДО ЛИБЕН – Иво Танев

ДЕЛА – Милена Захариева

ПАВЛИН – Борис Луков

ЦОНА – Благовеста Статева

ЛИЛЯНА – Жана Костова

ИВАН – Велин Михайлов

ЯНКА – Лилия Илиева-Михайлова

ЕРЧО – Мартин Киров

ГЕРЧО – Илко Захариев

ЦИГАНКА – Калина Жекова

БАБА ТОДОРА – Даниела Рабчева

КЛЮКАРКИ – Галина Великова, Марина Иванова, Полина Бахчеванова,

Красимира Митева, Миглена Страдалска, Събина Матеева

 

Хор , оркестър на Държавна опера Варна

 

Със специалното участие на Танцов ансамбъл „Одесос” при МВР – Варна

 

Иво Танев и Влади Въргала в новата варненска постановка на оперетата „Българи от старо време“.

Нова актьорска интерпретация на най-играната и най-обичана родна оперета „Българи от старо време“ предлага на публиката си Варненската опера, а премиерните спектакли са на 1 и 2 март. Оперетата на композитора Асен Карастоянов и либретиста Коста Райков по повестта на Любен Каравелов е сред шедьоврите на българското музикално изкуство. Това е едно от най-любимите заглавия на зрителите.

В главните роли на стожерите на патриархалната общност, които разсмиват публиката до сълзи, ще влязат Иво Танев (Дядо Либен) и Владислав Карамфилов – Въргала (Хаджи Генчо). Новият прочит на класиката личи освен в изцяло обновения артистичен състав, и в новите сценични декори и костюми на Ася Стоименова. Заглавието е почти запазена марка на режисьора Николай Априлов, който всеки път открива в този сюжет нови предизвикателства и ключови моменти.

Сравнявана с „Ромео и Жулиета“, но със щастлив край, „Българи от старо време“ ни разказва с музика историята за копривщенските големци, които заради нелепо скарване отказват да оженят децата си – отдавна влюбените един в друг Лиляна и Павлин. След много перипетии на сцената, в които по възможно най-забавния начин се разкрива народопсихологията на възрожденските българи, любовта побеждава.

Това несъмнено е оперетата, която никога не омръзва и винаги разсмива, завладява, умилява зрителя. Погледът към нрава и бита на народа ни е изпълнен с ласкава ирония и много обич на фона на мелодична музика и традиционни танци.

В останалите роли ще видим: Милена Захариева, Борис Луков, Пламен Михайлов, Благовеста Статева, Мария Павлова, Жана Костова, Велин Михайлов, Лилия Илиева-Михайлова, Мартин Киров, Илко Захариев, Калина Жекова, Вяра Железова, Даниела Рабчева и др. Оркестъра на Варненска опера дирижира Стефан Бояджиев, диригент на хора е Надежда Маккюн, а хореографията е на Радослав Иванов. Спектакълът е със специалното участие на Танцов ансамбъл „Одесос“ при МВР – Варна.

Нюзлетър

Бюлетин

Българи от старо време - Дворец на културата и спорта - Варна
Българи от старо време - Дворец на културата и спорта - Варна Българи от старо време - Дворец на културата и спорта - Варна Българи от старо време - Дворец на културата и спорта - Варна Българи от старо време - Дворец на културата и спорта - Варна Българи от старо време - Дворец на културата и спорта - Варна
Българи от старо време - Дворец на културата и спорта - Варна
Обади се