Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Дама Пика – Опера

Летен театър, Варна

26 юли
21:00 ч. - 23:00 ч. 26.07.2022 Летен Театър – Варна, Морска градина Купете билет

ПРЕМИЕРА „Дама Пика“

Опера в три действия от П. И. Чайковски

 

Диригент – постановчик Павел Балев

Режисьор Вера Немирова

Сценограф и костюмограф Юлиян Табаков

Хореограф Анна Пампулова

Диригент на хора Цветан Крумов

 

В ролите:

ГЕРМАН – Валерий Георгиев

ЛИЗА – Ирина Жекова

ГРАФИНЯТА – Бойка Василева

КНЯЗ ЕЛЕЦКИ – Иво Йорданов

ГРАФ ТОМСКИ/ ЗЛАТОГОР – Пламен Димитров

ЧЕКАЛИНСКИ – Христо Ганевски

СУРИН – Гео Чобанов

ЧАПЛИЦКИ – Велин Михайлов

НАРУМОВ – Людмил Петров

УПРАВИТЕЛ – Владислав Владимиров

ПОЛИНА/ МИЛОВЗОР – Даниела Дякова

ГУВЕРНАНТКА – Вяра Железова

МАША – Галина Великова

ПРИЛЕПА – Мария Павлова

 

 

Най-търсената българска режисьорка в чужбина, която от сезон 2021/22 е Постоянен гост режисьор на Държавна опера Варна, подготви нов прочит на операта във Варна. Диригент постановчик е Маестро Павел Балев, който от 2022 г. е Главен диригент на Опера Лимож – Франция, Гост диригент на Виенската Щатсопера и Опера Цюрих, а от сезон 2021/2022 е Постоянен гост диригент и на Държавна опера Варна. Сценограф и костюмограф е Юлиян Табаков, хореографията е дело на Анна Пампулова.

В своя анализ на творбата Вера Немирова изтъква, че ако през 2007 г. е търсела един по-реалистичен прочит на „Дама Пика“, сега нейните търсения във варненската постановка определено са в сферата на психологическата драма.

За разлика от новелата на Пушкин, в която героят Герман е показан като безчувствен и пресметлив, П.И. Чайковски го дарява с богата, опасна за него самия и обществото свръхчувствителност.

Една разделена на две личност, разкъсана между две страсти: невъзможната любов към Лиза и страстта към хазартната игра.

До момента, в който увлечението към играта го обзема изцяло, той носи съпричастието на зрителя. Все повече обаче страстта към играта и печалбата надделяват в него и той забравя своята първоначална цел: да се пребори за любовта си.

За разлика от него, Лиза преследва своята докрай, зарекла се да свърже живота си с Герман, даже и той да е престъпник. С цената на това да погуби себе си тя тръгва с цялото си същество към него. Тук се разделят техните пътища, а меридианът, който едновременно ги свързва и дели, е съдбата на старата Графиня.

Бившата „Московска Венера“, известна светска дама и страстна картоиграчка, среща своя смъртен ангел в Герман, а той се оглежда в нея като в холограма. Както им предсказва баладата на Томски, че Графинята ще получи смъртен удар от онзи, който страстно любящ ще дойде да й изтръгне тайната на печелившите три карти, те са свързани съдбовно.

Любовният триъгълник на Ерос и смърт оплита Герман, Графинята и Лиза и води до фатален край на тримата.

Самият Чайковски е част от всеки един свой образ. Силуети от неговия комплексен и много изстрадал характер се намират във всеки един от героите му. На първо място, „Дама Пика“ поради това е една силна психологическа драма, а на второ и не последно, разтърсваща социална трагедия, в която в светът на богатите няма място и право на любов един беден и обикновен човек като Герман.

Нюзлетър

Бюлетин

Дама Пика – Опера - Дворец на културата и спорта - Варна
Дама Пика – Опера - Дворец на културата и спорта - Варна Дама Пика – Опера - Дворец на културата и спорта - Варна Дама Пика – Опера - Дворец на културата и спорта - Варна Дама Пика – Опера - Дворец на културата и спорта - Варна Дама Пика – Опера - Дворец на културата и спорта - Варна
Дама Пика – Опера - Дворец на културата и спорта - Варна
× Изтегли програмата
Обади се