Зарежда Събития

Летящият холандец

Опера

11 юли
21:00 ч. 11.07.2024 Летен Театър – Варна, Морска градина Купете билет

„Летящият холандец“

Опера от Рихард Вагнер

Диригент – Светослав Борисов

Режисьор – Вера Немирова

Сценография – Чавдар Чомаков (по Том Муш)

Художник на костюмите – Павлина Ойстерхаус

Мултимедия – Димитър Иванов

Диригент на хора – Надежда МакКюн

Стилова подготовка – Курт Ридл

 

В ролите:

ХОЛАНДЕЦА – Деян Вачков

СЕНТА – София Солови

ЕРИК – Валерий Георгиев

ДАЛАНД – Гео Чобанов

МАРИ – Калина Жекова

КОРМЧИЯ – Артьом Арутюнов

 С участието на ВДЮО при ЦПЛР – ОДК Варна

Хор и оркестър на Държавна опера Варна

 

Спектакълът е съвместен проект на Държавна опера Варна и ММФ „Варненско лято“.

 

Рихард Вагнер е автор на либретото и музиката на „Летящият холандец“ – призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинска любов. Саможертвата на моряшката дъщеря Сента най-сетне носи покой на душата на бродещия по моретата Холандец. Седем години след премиерата си в Магдебургската опера „Летящият холандец“ на режисьора Вера Немирова отново намира пристан – този път във Варненския залив. Концепцията е надградена, образите са доразвити, а костюмите и сценографията са актуализирани и интерпретирани по нов начин. Във варненската постановка режисьорката засяга промените в битието на постковидното общество, в личното и социалното общуване. Шивачките се събират на площада в очакване на моряците, а на сцената се появява „колелото на късмета“, върху което са отбелязани качествата на мъжете. Този забавен фон е напълно чужд на мечтите на Сента. Ако приятелките ѝ имат за идеал мъжки образи, пречупени през призмата на рекламите и спорта, то Сента търси истински и дълбоки чувства, далеч от показността и скоростната селфи-култура на днешния ден. Тя мечтае за мъж, който не прилича нито на баща ѝ, нито на годеника ѝ Ерик. Нейната обсебеност от идеята за спасение на Холандеца не е водеща. Сента търси истинска любов и дълбоки взаимни чуства. Търсенето на тази любов е съпроводено и от желанието да избяга от света, в който живее. Тя се чуства чужда на този свят без съдържание, банален и повърхностен. Жадува за живот и страст, но „вътрешно“, далече от външната показност.

Холандеца е фигура с драматична и мистична биография, разкъсван между различни светове и култури. Своеобразен „матадор“ в борба с природните стихии. Приказността и мистиката на образа обаче са съпроводени и от адаптивните качества на една силно манипулативна личност. Смачканата и похабена булчинската рокля, която той носи като подарък със себе си, разказва за многократните спирки, които е направила. Самият Вагнер казва, че Холандеца е особена смесица от образите на Вечния евреин и Одисей. Макар и проклет да скита во веки веков, една добра сила, един милосърден ангел в лицето на Сента измолва за Холандеца втори шанс от великите сили.

Нюзлетър

Бюлетин

Летящият холандец - Дворец на културата и спорта - Варна
Летящият холандец - Дворец на културата и спорта - Варна Летящият холандец - Дворец на културата и спорта - Варна Летящият холандец - Дворец на културата и спорта - Варна Летящият холандец - Дворец на културата и спорта - Варна Летящият холандец - Дворец на културата и спорта - Варна
Летящият холандец - Дворец на културата и спорта - Варна
Обади се