Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА

Спектакъл

9 юни
19:30 ч. 09.06.2023 Летен Театър – Варна, Морска градина Купете билет

Ансамблите „Тракия, „Пирин“ и „Странджа“ с общ спектакъл във Варна!

 

Събитието в почит към проф. Кирил Дженев ще се състои

на 9 юни 2023 г (петък). в Летен театър, Варна

„Танците на българина“ е мотото на спектакъла, който ще събере в едно ансамблите „Тракия“, „Пирин“ и „Странджа“. На 9 юни 2023 г. най-добрите български народни танцьори, певци и музиканти ще излязат на сцената в почит към проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на сценичната фолклорна хореография у нас.

Най-добрите български фолклорни танцьори ще изпълнят знакови танци по хореография на професор Кирил Дженев в чест на 100 години от рождението му. Професор Дженев /1922 – 2006/ е създател на над сто танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи. Кирил Дженев е хореограф в Държавния ансамбъл за народни песни и танци – София още от неговото основаване през 1951 г., а през 1970 г.  става хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. Най-яркото му дело е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив през 1974 г. Паралелно с хореографската си дейност проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника „Български сценични танци“, участва като съавтор в написването на „Терминология на българската хореография“„Теория за строежа на движенията“ и „Универсален танцопис“. Автор е на учебника „Кинетография“ или Танцова партитура – новаторска система за описване на танцовите движения на цялото тяло върху петолиние, успоредно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 г. полага началото на специалността „Хореографска режисура“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

Спектакъла „Танците на българина“ ще представи класически образци на фолклорната ни школа – от танца, през музиката и вокалното майсторство до красивите и пищни костюми.

Спектакъла „Танците на българина“ ще се проведе на 9 юни 2023 г (петък). в Летен театър, Варна от 19.30 часа.

При закупуване на 6 и повече билета от всяка ценова категория, се дава отстъпка от 5 лв върху цената на всеки един билет. Децата до 7 години влизат безплатно, но без право на място.

Нюзлетър

Бюлетин

ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - Дворец на културата и спорта - Варна
ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - Дворец на културата и спорта - Варна ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - Дворец на културата и спорта - Варна ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - Дворец на културата и спорта - Варна ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - Дворец на културата и спорта - Варна ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - Дворец на културата и спорта - Варна
ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - Дворец на културата и спорта - Варна
Обади се