ТЪРГОВЕТЕ НА КАРТИНИ – МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ

Въпреки модерното време и отворените обятия, с които посрещаме новостите, в България все още има неща, които не могат да станат част от ежедневието.

ТЪРГОВЕТЕ НА КАРТИНИ – МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ

Въпреки модерното време  и отворените обятия, с които посрещаме новостите, в България все още има неща, които не могат да станат част от ежедневието. Или от ежемесечието дори. Едно от тези неща са търговете на картини.
Всеки от вас е чел поне една книга или е гледал поне един филм, където мистериозно изглеждащи господа в смокинги наддават оспорвано не за подписи, а за изкуство. Е, в реалния живот или в България не е точно така ( или поне не винаги), но идеята се запазва. В леко по-задушевна обстановка, не толкова мелодраматично, хората се събират и наддават за изкуство. Нека не се лъжем – търговете на картини са своеобразна форма на хазарт, но някак по-възвишена и някак по-оправдана. Но за да правиш това и то да ти даде наслада, трябва да наддаваш за изкуство, не за подписи. И трябва да имаш око за да го вършиш.
Лесно е да вдигнеш табелката, когато срещу теб стои картина с името на Мърквичка или Димитър Казаков-Нерон, примерно, за там не ти трябва задължително око за изкуство, трябват ти само пари. Друго е обаче да видиш едно произведение и да го усетиш в себе си. Цветовете, композицията и идеята на автора да те грабнат и да се припознаеш в нея, без значение името на твореца попада ли в учебниците по История на изкуството или не. Има нещо мистично в цялата хамалогия, нещо което ти носи не само задължителната доза адреналин.
За жалост в България подобни търгове организират главно галериите или самите автори, рядко се срещат на други места. В Дворец на културата и спорта във Варна обаче се организира такъв. Той ще се проведе на 15 януари от 11:00 ч. във фоайе Стенопис на ДКС. В арт пространството на комплекса ще бъдат изложени 38 произведения –  графика и живопис. В търга участват картини на художниците Константин Щъркелов, Асен Момчев, Ангел Ангелов, Белчо Белчев, Илия Божков, Евгени Кузманов, Иван Димитров, Веселин Костадинов, Боян Янев, Йордан Димитров – Даката и Донка Йорданова.
Всички картини са минали експертна оценка на художника Нено Белчев и ще бъдат на разположение за оглед в арт пространството на Дворец на културата и спорта. Техниките, с които са изпълнени са разнообразни – маслени бои върху платно, акварел върху хартия, въглен и креда върху хартия, а някои от тях са рисувани през 1950 г.  Самият търг е публичен и  не изисква предварително закупуване на документация.

Напишете Коментар