Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Роберто Фонсека и Нови Български гласове

Концерт

2 юли
21:00 ч. 02.07.2023 Летен Театър – Варна, Морска градина Купете билет

Роберто Фонсека и Нови Български гласове с три концерта в Пловдив, Варна и София

Номинираният за Грами пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на Латино Грами хор Нови български гласове с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България след успешната си европейска премиера пред 3500 души на престижния фестивал Jazz In Marciac във Франция.

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност и, от друга страна, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика на този гениален кубински пианист, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално предизвикателство. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Каним ви да я усетите на 30 юни в Пловдив – лятна сцена “Орфей” , на 2 юли във Варна – Летния театър и на 4 юли в София – зала “България”.

Билетите за концертите са в продажба в мрежата на Ивентим, Грабо и в Дюкян Меломан (София, ул. 6-ти септември 7а)

Концертите на Роберто Фонсека и хор Нови български гласове са част от проекта „Отвъд нотите“, финансиран от Национален фонд Култура.

Роберто Фонсека е голямото име в кубинската музика – композитор, аранжор, пианист, представител на новата генерация музиканти в Buena Vista Social Club. Британският вестник “Гардиън”, един от многото представители на медиите, които отделят внимание на огромния талант на кубинския артист, го определя като ”невероятно надарен пианист, композитор и лидер на група с усет към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят… един от малцината, които прескачат музикалните рамки с финес.”

Роберто има 10 албума зад гърба си и е работил с плеяда големи имена от кубинската и джазовата сцени – Ибраим Ферер, Омара Портуондо, Хърби Хенкок, Качаито Лопес, Майра Андраде, Раул Мидон, Ибрахим Малууф, Фатумата Диауара и много други. Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия, Африка, а вече и България. Композициите му са многопластови, с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.

Историята на настоящия проект започва още в далечната 2008 г., когато кубинският пианист гостува на IV Фестивал Джаз Плюс със своя квинтет и изнася забележителен концерт в зала “България”. Това негово идване в България съвпадна с края на европейското му турне и Роберто реши да се наслади на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София. Тези дни впоследствие се трансформират в пиесата му “Bulgarian” – част от албума му “Akokan” (2009) и неизменна част от концертната му програма и до днес. При представянето на албума Фонсека говори за дълбоката си възхита от българския фолклор, за вдъхновението, което идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

По онова време Роберто ни сподели, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав. Той бе влюбен в една конкретна песен – “Девойко мари хубава” – и всеки път настръхваше, като чуеше първите тонове от нея. Скоро след това в София беше създаден камерния хор „Нови български гласове“ под ръководството на Георги Петков, специално за проекта „Еструна“ с испанския певец Арканхел. Този проект смеси българската традиция и фламенкото по уникален и красив начин, беше представен на живо с над 30 концерта в Европа и България и беше записан в албума на Арканхел „Al Este Del Cante“ (Universal Spain, 2017) – и този албум спечери Латино Грами през 2018 за най-добър фламенко албум.
Роберто Фонсека неслучайно избира да извърви пътя към създаването на проекта „Отвъд нотите“ с хор Нови български гласове – той се доверява на композиторския потенциал на Георги Петков и в способността на младите певици да усетят характера на кубинската музика и да я пресъздадат с изразните средства на своя фолклорен език. Диригентът на хора проф. д-р Георги Петков има сериозен опит в смесването на нашия фолклор с други музикални традиции. През годините той е композирал и аранжирал пиеси за музиканти като фламенко певеца Енрике Моренте, Адриано Челентано, турската певица Сезен Аксу, класическия композитор Миша Алперин, певците от Тува, португалския певец Антонио Замбужо и разбира се, Арканхел. Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор.

Работата по „Отвъд нотите“ започва в пандемичната 2020 г с размяна на ноти и аранжименти и задочни репетиции през Интернет в Хавана и София. Премиерата на новата програма се състоя в София през юли 2021 и на международна сцена в Марсиак, Франция през август 2021, където съвсем новият проект беше представен пред 3500 души на главната сцена на един от основните европейски джаз фестивали.

Роберто Фонсека споделя: “Всеки, който чуе българско хорово пеене, бива разтърсен из основи – от хармониите, от мелодиите, от начина на изпяване, дори от ритъма. Това си е мистерия, която, съчетана с мистерията на кубинската традиционна музика, е нещо удивително”. Специално за новата програма Георги Петков е приготвил нов, мащабен вокален аранжимент на пиесата “Bulgarian”. “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Нюзлетър

Бюлетин

Роберто Фонсека и Нови Български гласове - Дворец на културата и спорта - Варна
Роберто Фонсека и Нови Български гласове - Дворец на културата и спорта - Варна Роберто Фонсека и Нови Български гласове - Дворец на културата и спорта - Варна Роберто Фонсека и Нови Български гласове - Дворец на културата и спорта - Варна Роберто Фонсека и Нови Български гласове - Дворец на културата и спорта - Варна Роберто Фонсека и Нови Български гласове - Дворец на културата и спорта - Варна
Роберто Фонсека и Нови Български гласове - Дворец на културата и спорта - Варна
Обади се