Зарежда Събития

Триптих Пучини

Премиера

26 юни
21:00 ч. 26.06.2024 Летен Театър – Варна, Морска градина Купете билет

Пучини 100 ТРИПТИХ „МАНТИЯТА“, „СЕСТРА АНДЖЕЛИКА“ и „ДЖАНИ СКИКИ“

Едноактни опера от Джакомо Пучини

Диригент Якопо Сипари Ди Пескасероли

Постановка Пучиниевия Фестивал Torre del Lago

Адаптация Ада Гура

 

„Мантията“ МИКЕЛЕ Свилен Николов ДЖОРДЖЕТА Доната Д‘Анунцио Ломбарди ЛУИДЖИ Валерий Георгиев

„Сестра Анджелика“ СЕСТРА АНДЖЕЛИКА Линка Стоянова ПРИНЦЕСАТА Силвия Ангелова ИГУМЕНКА Михаела Берова

„Джани Скики“ ДЖАНИ СКИКИ Иво Йорданов ЛАУРЕТА ДЗИТА Михаела Берова РИНУЧО Рейналдо Дроз

 

Оркестър и Хор на Държавна опера Варна

 

В годината, когато светът отбелязва 100 години от смъртта на Джакомо Пучини, Варненската опера представя неговия Триптих.

През 2024 г. „Мантията“ и „Сестра Анджелика“ се поставят за пръв път във Варна, а постановката на „Джани Скики“ е втора в историята на Операта след тази от 1986 г.

Трите едноактови опери, включени в Триптиха, са „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“. Сюжетът на „Мантията“ е любовна история с трагичен край, която се случва в романтичния Париж. „Сестра Анджелика“ отвежда зрителите в манастир през XVII век. Там едно момиче изтърпява наказание, принудено да носи монашески одежди, без да може да види детето си. Главният герой в комичната опера „Джани Скики“ е замесен във фалшифициране на завещанието на богат мъж, а действието се развива във Флоренция.

Критиката прави паралел между Дантевата „Божествена комедия“ („Ад“, „Чистилище“ и „Рай“) и творбата на Пучини. Пучини действително се вдъхновява от Данте, както и от интереса си към френската литература и театър, в частност Grand Guignol, където кратки пиеси в контрастни стилове и жанрове често се играят в една и съща вечер. Въпреки че драматургично заложен в Триптиха е стилистично-жанровият контраст на трите опери, трилогията е замислена като едно цяло. Пучини се движи от негативното към позитивното, от тъмнината към светлината, от отчаянието към блаженството, от безнадеждността към оптимизма. И трите опери са само с едно действие, без смяна на сцената; във всички присъства смъртта; и трите имат като втори план бягство от обстоятелствата и търсене на нов и по-добър живот.

Триптихът е последното завършено произведение на Джакомо Пучини, който умира, преди да финализира „Турандот“.

Нюзлетър

Бюлетин

Триптих Пучини - Дворец на културата и спорта - Варна
Триптих Пучини - Дворец на културата и спорта - Варна Триптих Пучини - Дворец на културата и спорта - Варна Триптих Пучини - Дворец на културата и спорта - Варна Триптих Пучини - Дворец на културата и спорта - Варна Триптих Пучини - Дворец на културата и спорта - Варна
Триптих Пучини - Дворец на културата и спорта - Варна
Обади се