Зарежда Събития

Катарина или дъщерята на разбойника

Премиера

19 юни
21:00 ч. 19.06.2024 Летен Театър – Варна, Морска градина Купете билет

Премиера «Катарина, или Дъщерята на разбойника»

От Цезар Пуни

По едноименния романтичен балет на Жул Перо

 

Хореография Сергей Бобров и Юлиана Малхасянц

Сценографя Ася Стоименова

Костюми Сергей Бобров по Евгений Пономарев

Балет на Държавна опера Варна

 

„Катарина, или Дъщерята на разбойника“ е грандиозна по размах възстановка на забравения балет на Жул Перо и Цезар Пуни. Постановката на Сергей Бобров е номинирана в 10 категории за най-голямата руска награда „Златната маска“. Балетът, непоставян над сто години, прави премиерата си през 1846 г. в лондонския Royal Theater. В либретото Жул Перо включва един от героите на популярния роман на Ернст Хофман «Signor Formica» – реалният италиански художник от XVII век Салватор Роза. Хореографът е очарован от истинската история за пленяването му от банда разбойници, в чиято предводителка той се влюбва. Перо превръща живота на художника в романтична драма с плен и освобождаване, преследване, комични преобразявания и трагични прозрения. В постановката на Бобров, премиерна за България, майсторски са комбинирани класически балетни прийоми и виртуозност, която пленява съвременния зрител. Освен с танцовата хореография, балетът впечатлява с езика на жестовете, всеки от които има точно определено значение. Нестандартно решение е тройният финал, който води зрителя от драматичен към щастлив край.

 

СЕРГЕЙ БОБРОВ, заслужил артист на Русия, завършва Московското хореографско училище и балетмайсторския факултет на Московския хореографски институт в класа на именития Юрий Григорович. Премиер солист на Болшой театър, изпълняващ водещи и солови партии като Ротбарт в „Лебедово езеро“, Бирбанто в „Корсар“, Иларион в „Жизел“, Тореадор в „Дон Кихот“ и много други. Творческата му биография в Държавния театър за опера и балет в Красноярск, на който е бил артистичен директор, включва многобройни постановки и хореографски редакции на заглавия от световната балетна съкровищница, както и сценични версии на оперни творби. Лауреат е на престижни конкурси и фестивали, сред които Междурегионалния конкурс на балетмайсторите и балетните артисти, Международния конкурс „Серж Лифар“ в Киев, IX Международен балетен конкурс в Москва и много други. Три пъти е носител на престижната награда „Златна маска“ за два оперни спектакъла и за балета „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ за най-добър спектакъл. Инициатор е на ежегодните международни форуми в Красноярск „Балетът на XXI век“ и „Парад на звездите в операта“. За цялостната си творческа дейност като балетист и хореограф-постановчик е удостоен със званието „заслужил артист на Русия“.

В България Сергей Бобров поставя на сцената на Софийска опера и балет „Електра“ и „Антигона“, а от сезон 2014–2015 работи за Държавна опера Варна, на която в момента е главен балетмайстор. Инициира Международния балетен форум във Варна, който през 2023 г. провежда осмото си издание. На варненска сцена поставя редица заглавия, сред които oперата-балет „Carmen Dance“, балетите „Жизел“, „Копелия“, „Спящата красавица“, създава нови версии на спектаклите „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Ромео и Жулиета“. Спектакли на Сергей Бобров са гастролирали в Европа, САЩ, Япония, Мексико, Кипър, Тайван, както и в много страни на Латинска Америка. На турнетата в Англия и Париж тази година трупата на Варненския балет, под ръководството на Сергей Бобров, постига сензационен успех и е оценена от критиката и публиката на нивото на най-добрите световни трупи.

Нюзлетър

Бюлетин

Катарина или дъщерята на разбойника - Дворец на културата и спорта - Варна
Катарина или дъщерята на разбойника - Дворец на културата и спорта - Варна Катарина или дъщерята на разбойника - Дворец на културата и спорта - Варна Катарина или дъщерята на разбойника - Дворец на културата и спорта - Варна Катарина или дъщерята на разбойника - Дворец на културата и спорта - Варна Катарина или дъщерята на разбойника - Дворец на културата и спорта - Варна
Катарина или дъщерята на разбойника - Дворец на културата и спорта - Варна
Обади се